Gås? Yes!

Det är gåsatider. Helig tid med andra ord. Det hela inleds med svartsoppa som vissa fnyser åt men det är nog samma personer som säger att man kan byta ut gåsen mot anka eller kalkon. Det kan man inte!
 
För säkerhets skull: det heter Mårtensgås, inte Mårtengås.
 
 
Soppan tillredes enligt följande:
 
Häften svartsoppa, hälften kycklingbuljong, hälften sherry, hälften madeira och hälften cognac. Många hälfter men det blir gott. Innan man startar sörplandet hälls en kapsyl cognac över den glödheta soppan. Tilltugg: Kävlingeleverkorv och tysk leberwurst samt gåsakrås.
 
 
 
Gåsen, i mitt fall gässen, tillredes numera enligt följande sätt (tog 15 år att få perfekt): in i ugnen kryddad med salt och peppar, 2 timmar på 170° (6 kilos gås). Om du fyller den med äpple och annat är egalt, tillför inget. Så lätt var det.
 
Såsen sköter hustronet så det vet jag inget om.
 
Rödkål, brysselkål och gelé hör till.
 
Äpplekakan på skånskt vis får avrunda det hela.
 
När man äter gås gäller en gammal tes: man skall vara två — gåsen och du själv. Vi tummar på den regeln eftersom vi vill ha lite sällskap och lite kul.
 
När allt avrundats med en konjagare och en kopp kaffe så befinner sig våra tio gäster och hustrun och jag alldeles i närheten av paradiset.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0