Ålen visst tillåten
Ett julbord utan ål är inte till att tänka på. Inte bara är ålen god, den är lite mytisk också (den kan bli 149 år). Sånt förhöjer njutningen. Nu finns det folk som inte är riktigt pålästa och de har för sig att ålen är en förbjuden frukt. Så är ingalunda fallet.
Ålen får fiskas i Sverige men bara av speciellt utvalda fiskare. Den får också säljas självfallet även om både allmänheten, handeln, miljömuppar och andra stollar gör sitt yttersta för att vi inte skall få köpa denna delikatess. En enkel fråga blir: varför fiska och sen inte sälja?
Någon, troligen upprörd, kommer att hävda att ålen ligger illa till och kan bli utrotad. Det är helt korrekt men tyvärr vet man inte riktigt varför det går utför med ålen.
EU har fastslagit hårda regler för att komma tillrätta med problemet. Här uppstår dock ett problem med det (som det brukar när EU är inblandat). Frankrike har ett undantag med glasålen. De får fiska 58 miljoner(!) glasålar för att kunna exportera till Kina.
Av den enkla anledningen kan du unna dig både rögad, luad och halmad ål och varför inte inleda med en ålasluring (ålsoppa).
Snapsintaget är hårt reglerat. Du lägger ryggbenen från ålen längs tallrikskanten och du får ta en snaps vid varje decimeter ben; enkel och bra regel. När man stoppar? Ingen vet för den som varit i en ålahodda på ålagille skall inte komma ihåg ett skit!
Kommentarer
Postat av: Svante Svensson
http://www.metro.se/nyheter/har-ar-gifterna-i-din-julmat/EVHmlt!MBJFD730PJSI/
Jag missunnar ingen att äta det man tycker om, men en viss eftertänksamhet kan vara bra att ha. Var rädd om er, och utmana inte riskerna, med vad livsmedelsindustrin erbjuder.
Svante
Postat av: Ipse Cogita!
Svante:
Bara ett problem: man kommer att dö av svält!
Postat av: Svante Svensson
Hellre det än att vårdas inom sjukvården för förgiftning.
Svante
Trackback